Our Blog

De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) maakte samen met de filmpartner van Het Bouwteam een voorlichtingsfilm over omgaan met pijn tijdens de bevalling. Verloskundigen kunnen de film ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?’ gebruiken om  zwangere vrouwen en hun partners beter voor te bereiden op de bevalling. De film werd in een paar maanden tijd al meer dan 16.000 keer bekeken en 100 keer gedeeld via diverse websites en social media.

In de film volgen we vier zwangere vrouwen tijdens hun zwangerschap. Hoe bereiden ze zich voor op de bevalling? Wat verwachten ze qua pijn? Na hun bevalling zochten we ze weer op en bespraken hun ervaringen. Het proces dat deze vrouwen doormaakten is in de film goed te zien. Ze hadden allemaal verschillende verwachtingen en elke bevalling bleek anders te verlopen dan vooraf ingeschat.

“Ik kan alle zwangeren en partners aanbevelen de film te bekijken. Heldere informatie!”
(Samen Bevallen, Groningen)

Naast de persoonlijke verhalen interviewden we professionals uit het werkveld: een verloskundige, een klinisch verloskundige, een gynaecoloog en een neurowetenschapper. Zij geven hun visie op baringspijn, een goede voorbereiding op een bevalling en de diverse pijnbehandelingsmethoden, zowel comfortverhogend als medicinaal.

“Een informatieve en duidelijke film, de moeite van het kijken waard.”
(Verloskundigen Meerwijk)

Tenslotte ontwikkelden we een tiental bewegende animaties die de verschillende methoden van bevallen kort uitleggen en de voor- en nadelen op een heldere en overzichtelijke manier weergeven.

“Een duidelijke, reële, positieve en informatieve film van de KNOV.”
(Verloskundigenpraktijk Almelo)

Naast de complete voorlichtingsfilm is er ook een korte versie ter introductie. De animaties kunnen ook los worden gebruikt.

“Fijn om te zien, geeft me een rustig gevoel. En ik heb er alle vertrouwen in.”
(Simone, zwanger van haar eerste kind)

Veel verloskundigenpraktijken hebben de film ondertussen op hun website geplaatst, zoals Verloskundigen Amersfoort en ook wordt hij verspreid via Facebook en Twitter. De reacties van verloskundigen die de film gebruiken en van zwangeren die de film hebben gezien zijn positief.

Matthijs Arjen

Matthijs Arjen

So, what do you think ?